Ništa nije lepše od nežne bebine kože. Ali ipak je moguća i pojava kožnih problema zabrinjavajućih za roditelje. Mnoge bebe su osetljive na kožne iritacije u prvim mesecima života. Evo kako izaći na kraj s ovim promenama.

Bebe su podložne osipima, ali treba da znate da većina osipa ne ošteti kožu i prođe spontano. Nega bebine kože ponekad se čini složena, ali nije tako.

1. Pelenski dermatit

1. U slučaju crvenila u pelenskom predelu, najčešće se radi o pelenskom dermatitisu. Javlja se zbog iritacije kože u dodiru s nečistoćom i vlagom u pelenama. Najbolje ćete ga izbeći održavanjem pelenskog dela suvim, češćom promenom pelena – odmah pošto se ovlaže – umivanjem kože toplom vodom i nanošenjem kreme koja sadrži cinnk oksid.

2. Bebine akne

2. Druga promena koja može biti zabrinjavajuća su bebine akne. One su posledica majčinih hormona i javljaju se na obrazima i oko nosa. Hormoni potiču proizvodnju masnoća koje začepljuju masne žlezde. Nestaju spontano posle nekoliko nedelja. Ne treba ih tretirati. 

3. Mrlje na koži

3. Mrlje na koži - diskoloracija kože. Nisu urođene, ali mogu da postoje još od rođenja, ili se javiljaju kasnije. Roditelji ne treba da brinu, niti je potrebno bilo kakvo tretiranje. 

4. Atopijski dermatit i egzem

4. Atopijski dermatit i egzem prepoznaju se po simptomima: crvenoj koži koja svrbi, a rezultat su delovanja nekog spoljnog faktora. Često se javljaju kod dece s pozitivnom porodičnom anamnezom što se tiče alergija. Egzem se najčešće javlja na obrazima. Tiokom vremena koža postaje suva, tanka i ljušpasta. Egzem najčešće nestane tokom prve godine života. Atopijski dermatitis se javlja po celom telu. Tretman podrazumeva otkrivanje i uklanjanje faktora koji je prouzrokovao pojavu. Treba koristiti blaga sredstva za kupanje i dobro hidratizovati kožu.

5. Suha koža

5. Suva koža – suva koža koja se ljušti. Obično se javlja kod prenošenih beba. Ipak, nova koža je zdrava, mekana i vlažna. Ukoliko je koža i dalje suva posle ljuštenja površinskog sloja, konsultujte vašeg pedijatra. 

6. Cradle cappa

6. Cradle cappa – javlja se tokom prvog ili drugog meseca a nestane krajem prve godine. Poznat je pod imenom seboroični dermatit i javlja se zbog pojačanog lučenja masnoća. Javlja se u obliku crvenog osipa sličnog vosku, na glavi, obrvama i čelu, pored nosa i iza ušiju. Koriste se posebni šamponi, ulja i losioni za negu zahvaćenih delova kože.

7. Male crvene bubuljice

7. Male crvene bubuljice na delovima kože koji se znoje – miliaria rubra (na vratu, pelenskoj regiji, rukama i pregibima). Preporučuje se hladna i suva sredina kao i lagana pamučna odjeća. Mogu se javiti i zimi zbog presvlačenja bebe.

8. Milia

8. Milia – bele pege – najčešće po nosu i licu, zbog začepljenja masnih žlezda. Ponekad se nazivaju bebinim aknama ali akne se javljaju zbog hormonskih promena. Uobičajeno nestanu tokom prvih nekoliko nedelja bez terapije. 

9. Gljivične infekcije

9. Gljivične infekcije se obično jave posleuzimanja antibiotika. Osipom na jeziku i bukalnom sluzi, dok se u pelenskoj regiji javlja kao crvenilo s malim crvenim pegama na ivici. Liječi se kremom ili rastvorom za antigljivičnu terapiju.  

10. Opekotine od sunca

10. Opekotine od sunca – poželjno je dojenčad ne izlagati suncu prvih šest meseci, a kasnije koristiti kreme sa zaštitnim faktorom, kapu i suncobran za zaštitu nežne bebine kože od sunčevih zraka. Usne, uši i nos morate da zaštitite kremom koja sadrži cink oksid, telo se pokrije odećom, a preporučuje se i nošenje naočara.