Svi se stručnjaci slažu da je dojenje najbolje za bebu. Ono je ne samo najpotpunija bebina hrana, već ima određene koristi kako za bebu tako i za majku:

  1. Majčino mleko sadrži antitela koja bebu štite od infekcija. Tokom prvih 3-4 dana poslije porođaja, grudi počinju da izlučuju žućkasti sekret kolostrum, koji je bogat vitaminima, mineralima i antitelima koji štite bebu od infekcija. Čak i kada planirate dohranu bebe, održavajte dojenje tokom prvih 6-8 nedelja čime ćete zaštititi vašu bebu.

  2. Majčino mleko sadrži najidealniju ravnotežu prehrambenih proizvoda. Kolostrum obezbeđuje bebi zdrav prehrambeni početak.

  3. Majčino mleko se menja promenom bebinih prehrambenih potreba. Od prvog, kolostralnog mleka, bogatog lako svarljivim belančevinama, vitaminima i mineralima pretvori se u zrelo mleko koje zadovoljava bebine potrebe.

  4. Dojenje obezbeđuje bebi emocionalnu sigurnost, povezujući je preko dojke s majkom. Beba manje plače i brže se intelektualno razvija.

  5. Dojenje pomaže majci da brzo prebrodi porođaj. Uvlačenje mleka stimuliše izlučivanje hormona koji utiču na brzo stezanje materice, lakše sagorevanje kalorija i lakšu kontrolu težine.